Maandag t/m vrijdag 08:10 - 16:30 uur

Vrijdag tot 12:00 uur telefonisch bereikbaar

0575 514 391

info@tandartspraktijk-waterkwartier.nl

Hogestraatje 3

7201 CJ Zutphen

Periodiek mondonderzoek

Tijdens een periodiek mondonderzoek controleert de tandarts méér dan alleen uw tanden en kiezen. Dus ook als u een kunstgebit draagt is het belangrijk om tenminste 1 keer per jaar naar de tandarts te gaan.


Mondhygiёne en preventie

Voor het gezond houden van het gebit is het belangrijk dat plaque en tandsteen goed worden verwijderd. In overleg met de tandarts kan er een afspraak gemaakt worden bij de (paro-)preventieassistente voor een grondige reiniging van het gebit. Indien nodig wordt ook voorlichting en instructie gegeven.


Vullingen

Als er tandbederf in een tand of kies zit of als een kies afbreekt, dan kan de tandarts dit restaureren met een vulling. Een nieuwe vulling is tandkleurig.


Ontstoken tandvlees

De kleur van gezond tandvlees is roze. Ongezond of ontstoken tandvlees is vaak roder van kleur, gezwollen en bloedt sneller bij bijvoorbeeld tandenpoetsen. Er is een regel die altijd geldt: gezond tandvlees, bloedt nooit! Het eerste stadium van ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd, een verder gevorderd stadium noemen we parodontitis.


Kronen en bruggen

Een kroon is een kunsttand- of kies die over een eigen tand of kies wordt gezet. Een kroon kan van verschillende materialen worden gemaakt. Doordat een kroon op maat gemaakt wordt, ziet het er natuurlijk uit en past het mooi bij de rest van het gebit. Met een brug kan je een ontbrekende tand of kies vervangen. De brug ‘overbrugt’ dus de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt. Een brug kan bestaan uit meerdere kronen aan elkaar of een enkele zwevende kroon die met zogenaamde retentievleugels aan de naastliggende tanden wordt vastgemaakt.


Wortelkanaalbehandelingen

De zenuw in een tand of kies kan ontstoken zijn, erg pijnlijk zijn of juist geen gevoel meer geven. Het onstoken weefsel moet dan op tijd worden verwijderd waardoor het zich niet kan uitbreiden naar het omliggende kaakbot. Het verwijderen van de tandzenuw heet een wortelkanaalbehandeling.


Trekken van tanden en kiezen

Als een tand of kies ernstig aangetast of beschadigd is, kan het trekken van deze tand of kies het enige redmiddel zijn. Het trekken van een tand of kies wordt ook wel een extractie genoemd. De tandarts kan de behandeling zelf uitvoeren of als het nodig is verwijzen naar een kaakchirurg.


Kunstgebitten (prothesen)

Een uitneembare prothese (kunstgebit) is één van de meest gebruikte oplossingen voor het vervangen van ontbrekende tanden. Prothesen kunnen worden toegepast bij het ontbreken van een aantal tanden of kiezen (een partiële prothese), of bij het ontbreken van alle tanden en kiezen (een volledige prothese of kunstgebit). De kwaliteit en het uiterlijk van prothesen zijn tegenwoordig veel beter dan vroeger. Vaak valt het vrijwel niet op dat iemand een prothese draagt.


Esthetische behandelingen

Wie niet tevreden is met zijn/haar gebit, kan daar bij ons wat aan doen. Samen met u maakt de tandarts een plan om tot het best mogelijke resultaat te komen.


Bleken

Bent u ontevreden over de kleur van uw tanden? Laat u zich door een van onze medewerkers adviseren over de mogelijkheden om uw tanden te bleken.


Onzichtbare beugel

Wilt u graag wat veranderen aan de stand van uw tanden? Overleg met de tandarts of een onzichtbare beugel wat voor u kan zijn.


Implantaten

Als een tand of een kies verloren gaat, kunt u overwegen om deze te vervangen middels een implantaat. Het implantaat wordt in het kaakbot geplaatst en vervangt de oorspronkelijke tandwortel. Hier wordt een implataatkroon aan toegevoegd.